måndag 2 mars 2009

Resistent virus ger influensaproblem

Den amerikanska medicintidskriften Jama skriver om att det mest kända och hittills mest effektiva medlet mot influensa, Tamiflu, kan vara på väg att bli verkningslöst. Det virus som ligger bakom en av de "vanliga" influensorna, H1N1, har utvecklat resistens mot Tamiflu.

"Och det mest oroande är att detta resistenta virus finns överallt, även där Tamiflu nästan inte alls används", säger Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet till Svenska Dagbladet.

Risken är nu uppenbar att ett virus som kan åstadkomma en så kallad pandemi, en världsomfattande och allvarlig influensaepidemi åstadkommit av en ny virustyp, också snabbt kan utveckla resistens mot Tamiflu.

Sverige har sedan några år byggt upp ett lager av Tamiflu som är tänkt att användas i samband med en kommande pandemi. Omkring 200 miljoner kronor har investerats i detta lager.

Nu måste det fram flera alternativa läkemedel mot influensa - något som kan ta lång tid. Och kan bli dyrt.

För några år sedan, då oron för fågelinfluensan och en kommande pandemi var som störst, kritiserades Socialstyrelsen för senfärdighet och för att man inte köpte in tillräckligt stora mängder Tamiflu i lager. Nu lär kritiken bli den omvända: Hur kunde Socialstyrelsen köpa in värdelöst läkemedel för 200 miljoner?

Hur man än gör så bli det fel...

För den som är intresserad finns det en hel del intressant om pandemier och annat på Socialstyrelsens smittskyddsenhets webbplats.

1 kommentar:

Anders sa...

Just så. SoS kritiserades för att inte lagra MER Tamiflu; nu klagas på att man köpt så mycket. Utvecklingen är knappast överraskande och för att inte "lägga alla ägg i samma korg" finns mer redan lagrat: det likartade influensamedlet Relenza, det ädre medlet Amantadin och ytterligare ett läkemedel som kan "spara" på de andra.