torsdag 12 mars 2009

Lobbyister laddar upp inför sjukvårdsförändringar

En av våra bästa vänner här i Washington DC arbetar som framgångsrik lobbyist på ett stort amerikanskt livsmedelsföretag. Varje gång vi träffar henne så har hon nya berättelser om sitt nätverkande med politiker och andra beslutsfattare inom livsmedelssektorn. Hennes företag satsar årligen stora summor på att bygga upp goda och strategiska kontakter i kongressen och i Vita Huset.

Totalt finns det omkring 35 000 registrerade lobbyister i Washington DC. De senaste sju åren har antalet mer än fördubblats. Det är uppenbart att företagen anser att detta är en investering som betalar sig.

Men det stannar inte där. Många företag bidrar också med pengar till enskilda politiker. Senast häromdagen publicerade Consumer Watchdog en rapport som visar att försäkrings- och läkemedelsbolag donerar mångmiljonbelopp till politiker som är aktiva eller har stor makt inom hälso- och sjukvårdssektorn. Läs även om rapporten på Washington Post.

Anledningen är naturligtvis den kommande stora reformen av det amerikanska sjukvårdssystemet. De bolag som känner sig mest hotade av förändringarna är också de som är aktivast när det gäller lobbying och donationer.

John McCain är den som tagit emot mest av alla politiker i kongressen. De senaste tre åren har det flutit in omkring två miljoner kronor på hans kampanjkonto från företag inom hälso- och sjukvårdssektorn. På listan, som omfattar de tio största mottagarna i senaten respektive representanthuset, finns 13 republikaner, 6 demokrater och 1 oberoende ledamot.

Stöd från näringsliv till enskilda politiker är omdebatterat och bara det faktum att Washington Post skriver om det är en indikation på att det är kontroversiellt. Den här diskussionen är extra intressant när det gäller hälso- och sjukvårdssektorn, där det finns många olika intressen och där flera av dem har oerhörda resurser för att påverka opinion och beslutsfattare.

Den kommande förändringen av sjukvården är en av de största inrikespolitiska reformerna på decennier här i USA. Det kommer också att bli en rejäl holmgång mellan olika intressen. Vi kommer säkert att få se en hel del fula tricks de närmaste åren...

Inga kommentarer: