söndag 1 mars 2009

Om att bygga en nyhet på en enda källa

"USA:s ekonomi vänder i höst" slår Aftonbladet fast med stor rubrikstil på sin webbplats.

Jaha, det var ju intressant. Jag har varken hört eller läst några sådana profetior (åtminstone inte några seriösa). Det har snarare handlat om det motsatta: Den amerikanska ekonomin är fortfarande på väg neråt, alla siffror och indikatorer pekar på det. Och när, var och hur det kommer att vända står ännu skrivet i stjärnorna. Det finns helt enkelt ingenting i dag som visar på att en vändning är i sikte.

Så jag går in på Aftonbladets redaktionella samarbetspartner E24 (som levererar ekonominyheter till Bladet), där själva artikeln finns. Sedan upptäcker jag till min förvåning att även Ekot har haft ett inslag på samma tema: "Ljus framtid för amerikansk ekonomi". Och Svenskan likaså: "Vändning spås för USA i höst". Sannolikt återfinns budskapet i flera medier.

Det svenska scoopet om att USA:s ekonomi vänder i höst visar sig vara baserad på en enda persons uttalande. Ekonomen och lobbyisten Robert Wescott har varit i Stockholm och hållit föredrag. Han var tidigt ute och stödde Barack Obama inför presidentvalet och menar - inte helt oväntat - att det är just presidenten som ska gjuta mod i amerikanerna och få dom att börja konsumera igen. Han hänvisar till stimulanspaketets positiva effekt och det faktum att Barack Obama inte tappat mer än marginellt i popularitet sedan tilllträdet för en dryg månad sedan.

Ja, mer underbyggd än så är egentligen inte denna utsaga. Den bygger på spekulationer och förhoppningar.

Att Wescott, som konsult och lobbyist, har ett egetintresse av att hålla sig väl med och tala gott om Barack Obama nämns inte i de svenska medierna.

Naturligtvis får Robert Wescott, som till vardags driver analysföretaget Keybridge Research här i Washington, tycka och förutspå vad han vill om den ekomiska framtiden i USA och annorstädes. Och att Wescott har erfarenhet som ekonom och analytiker råder det inga tvivel om. Han har bland annat jobbat som biträdande avdelningschef på Valutafonden och varit en av president Clintons ekonomiska rådgivare.

Men att svenska medier kan slå fast att USA:s ekonomi kommer att vända i höst, baserat på att en enda källa spekulerar att så faktiskt kan ske (och det kan det ju), är inte bara dåligt.

Det är riktigt dåligt.

Och som vanligt är det rubriksättarnas fel, alltihop...

2 kommentarer:

el malo sa...

Jag foljer USAs ekonomi mycket noga och haller med dig. Mojligen blir det en uppsving 2013-2014 nar Hussein Obama har sparkats ut ur Vita Huset. Hans sk "stimulans" kan i versta fall leda till en stagflation.

Peter sa...

Nja, nu var det ju inte Obamas stimulansinsatser som jag kommenterade, utan hur massmedier kan trumpeta ut ett budskap baserat på vad en enda person säger, påstår eller hoppas.