onsdag 3 september 2008

Dags för amerikansk fotboll

USA laddar nu upp inför starten på årets säsong i de professionella fotbollsligorna. Och då pratar vi inte om soccer - utan om amerikansk fotboll, football.

Det är stort här. Mycket stort.

I morgon, torsdag, brakar det loss för hemmalaget här i Washington DC, Redskins. De möter New York Giants på bortaplan, Giants Stadium. I flera veckor har tidningarna här i The District ägnat spaltmeter efter spaltmeter till att in i minsta detalj skärskåda laget. Alla spelare har presenterats individuellt, nye coachen Jim Zorn har ägnats stort utrymme och Redskins potentiella möjligheter, både defensivt och offensivt, har analyserats av tusen och en experter.

Förra årets säsong blev en besvikelse för de hängivna fansen i DC (Fed Ex Field, som för övrigt inte ligger i DC utan i Maryland, rymmer 90 000 personer och är alltid slutsåld). Man klarade i och för sig att gå till slutspel, men åkte ut direkt i första omgången mot Seattle Seahawks. Förlusten ledde bland annat till att den närmast kultförklarade förre coachen Joe Gibbs definitivt pensionerade sig, 67 år gammal.

Förhoppningarna inför årets säsong är rätt stora här i Washington DC. Men konkurrensen är stenhård och försäsongens matcher har väl inte direkt varit lysande. Senast blev det storstryk mot Jaguars från Jacksonville, Florida. Det är 17 år sedan Redskins vann Superbowl (finalen mellan segrarna i de båda ligorna AFC och NFC som tillsammans bildar NFL, National Football Leauge). Så det börjar bli dags...

För övrigt är dagen för Super Bowl den dag då det konsumeras näst mest mat i USA. Bara Thanksgiving är värre. Och maten består till mycket stora delar av chips, hamburgare, hot dogs och liknande. Allt nedsköljt med ansenliga mängder amerikansk öl...

Inga kommentarer: