tisdag 23 september 2008

Vilken är nästa krisbransch?

Medierna här i USA domineras totalt av den ekonomiska krisen. Banker, försäkringsbolag och finansinstitut är i fokus när kongressen, presidenten och den amerikanska centralbanken Federal Reserve försöker komma överens om en räddningsplan.

Men redan nu börjar man ana en diskussion om vad som ska hända härnäst. Är fordonsbranschen nästa krisbransch? Kommer GM, Ford och de andra biljättarna stå på kö utanför Vita Huset och kongressen nästa vecka för att be om samma stöd och räddningsaktion som finansbolagen fått?

Och vilket parti skulle i så fall våga säga nej till ett sådant krav med knappt sex veckor kvar till presidentvalet?

Det här kan komma att bli dyrt för de amerikanska skattebetalarna...

McCain och Obama slåss nu om att racka ner mest på "Wall Street och Washington". Båda lovar att om de får flytta in i Vita Huset nästa år, så kommer det minsann bli ändring. Change. I detta sammanhang har McCain definitivt det största trovärdighetsproblemet - och rimligen bör Obama gynnas av det som händer i den amerikanska ekonomin. Det börjar också visa sig i opinionsundersökningarna, där Obama nu har börjat öka kraftigt igen efter några veckors tillbakagång.

Valet kommer att avgöras i omkring 15 så kallade swing states - delstater där det står och väger mellan republikaner och demokrater. En sådan är Virginia, som ligger någon kilometer härifrån. Här har inte demokraterna vunnit presidentvalet sedan 1964, men många tror att det nu kan vara dags. Och följdaktligen satsar både republikanerna och demokraterna stort på att kampanja i denna delstat.

Washington DC, där jag bor, domineras fullständigt av demokraterna. Tre av fyra kommer att rösta på Barack Obama den 4 november. Minst. Detta får några intressanta konsekvenser.

Först och främst ser vi inte alls till någon valkampanj här i distriktet. Inget av partierna tycker att det känns meningsfullt att satsa pengar här. Valet är ju redan avgjort. Dessutom leder det till ett lägre röstdeltagande. Jag har redan träffat flera politiskt oerhört intresserade och engagerade människor som inte kommer att rösta alls den 4 november eftersom deras röst inte kommer att betyda ett dugg.

Det är också en delförklaring till varför röstdeltagandet är så lågt som runt 50 procent sett över hela landet. Många delstater domineras så kraftigt av den ena eller andra partiet så valet helt enkelt är helt avgjort på förhand.

1 kommentar:

Werner sa...

Jag tror att problemet är djupare än så. Den liberala version av det kapitalistiska systemet som varit dominerande i USA och som börjat sprida sig i världen och även i Sverige har uppenbarligen allvarliga brister. När George Bush säger "USAs ekonomi är i fara" - han som så starkt medverkat till den nedgången, då är det dags att inte bara fixa de problem som nu uppstår - symptomen - utan fråga sig vilka är de bakomliggande orsakerna.

När det kommunistiska systemet havererade i öststaterna så ansågs det kapitalistiska vara vinnaren. Idag undrar man vad har vi nu kvar?

Har du något bra förslag?