onsdag 24 september 2008

Politskt rävspel på hög nivå

Dagen har varit oerhört intressant för oss som är närmast patetiskt intresserade av politik och samhällsfrågor med lite krydda av räv- och rackarspel.

Först och främst har John McCain tappat alltmer i förtroende sedan den ekonomiska krisen slog till här i USA på allvar för någon vecka sedan. Senast i dag publicerades en stor opinionsundersökning som visar att Barack Obama nu leder med nio procentenheter.

Sedan har McCain känt sig rejält trängd av presidentens försök att sy ihop en räddningsplan för den krisdrabbade finanssektorn. Skulle han stödja räddningsplanen riskerar han att förstärka kritiken om att han bara följer i Bushs fotspår. Han har lagt ner mycket energi och prestige på att hålla distans och markera avstånd till den sittande presidenten. Samtidigt, om han skulle gå emot eller kritisera räddningsplanen, så kommer säkert många anklaga honom för att inte ta ansvar och att verka splittrande.

Således kan man säga att George W Bush ställt John McCain i ett rätt tufft läge...

Så i dag meddelade McCain att han tillfälligt lägger ner sin presidentkampanj för att istället resa hit till DC för att försöka göra vad han kan för att lösa den ekonomiska situationen. Samtidigt sa han att han informerat Obama om sina planer och bett honom att vara med i detta arbete samt att de ska ställa in den första riktiga debatten mellan dom som ska ske nu på fredag.

Syftet var uppenbart: Att visa ledarskap och handlingskraft samt lätta trycket på sig själv och istället måla in Barack Obama i ett hörn. För hur skulle nu Obama klara sig ur det här? Om han sa nej till rivalens inbjudan skulle han anklagas för att inte sätta landet först. Skulle han säga ja, skulle detta bara visa att McCain är den verklige ledaren, den som tar tag i saker och som andra (Obama) följer.

Tricky...

Obamas svar var dock briljant: En person som vill bli president måste kunna klara av att fokusera på mer än en sak. Gott ledarskap handlar bland annat om det. Att lägga ner presidentkampanjen några veckor före valet är inte bra. Det är ju tvärtom nu väljarna vill veta vad de olika alternativen står för och hur de vill lösa krisen. Och debatten på fredag vill han inte ställa in.

Mycket talar för att John McCain nu blir alltmer desperat och känner att det här börjar glida honom helt ur händerna. Den här valkampanjen artar sig att bli något alldeles extra.

Inga kommentarer: