torsdag 25 september 2008

Stieg Larsson lanseras stort

Författaren Stieg Larsson håller på att göra succé här i USA. Alldeles nyligen släpptes hans "Män som hatar kvinnor", som fått titeln "The Girl With the Dragon Tattoo" i den amerikanska utgåvan.

Stieg Larsson, som dog 2004 och vars Milleniumtriologi gavs ut postumt och sålts i miljonupplager i USA, lanseras rejält i USA. Förra helgen annonserade förlaget Knopf på bästa tänkbara plats i New York Times Book Rewiew. Hela första uppslaget, sidan två och tre, ägnas åt boken. Rubriken på annonsen lyder: "An International Publishing Sensation".

Bokhandlarna runt om i USA har bullat upp med skylfönstermaterial och annan marknadsföring och flera ansedda kulturskribenter har redan recenserat boken och den har överlag fått väldigt bra kritik.

Jag hörde själv en litteraturvetare vid Georgetown University som recenserade romanen i NPR (National Public Radio) häromdagen. Hon tyckte att den, med sin blandning av hårdkokt handling, klassisk kriminalgåta a' la' Saywers samt ett tydligt feminstiskt budskap, står sig mycket väl mot andra nutida böcker i genren.

Hon noterade med viss förtjusning att Sverige verkar dominera den här formen av litteratur och nämnde bland andra Henning Mankell, vars Wallanderserie sålt i stora upplagor här i USA.

Om någon månad får vi se om det storartade mottagandet och den omfattande lanseringen också leder till en försäljningssuccé. Eller är Lisbeth Salanders udda typ lite för svårsmält för "the average American"?

Inga kommentarer: