tisdag 2 september 2008

Moraliska dilemman för republikanerna

Knappt har stormen Gustav lagt sig förrän en ny storm drabbar republikanerna här i USA. John McCains vice president-kandidat Sarah Palin kritiseras nu från både höger och vänster. Främst av två orsaker:
  1. Hennes 17-åriga dotters graviditet. Palin är en hängiven förespråkare av avhållsamhet före äktenskapet och lika starkt för abstinence-only sex education, det vill säga att den enda form av sexualundervisning som bör ske i skolorna är att eleverna ska uppmanas att låta bli att ha sex. Inget om hur man skyddar sig mot sjukdomar eller oönskade gravidideter eller andra basala kunskaper om sex och kärlek. Hon är även stark motståndare till aborter, även för unga flickor eller flickor/kvinnor som blivit gravida genom våldtäkt.
  2. Hon har utmålats (både av sig själv och av McCain) som en politiker med stark ryggrad som bekämpar särintressen, konstiga federala bidrag (kändaste exemplet är det federala stödet till "The Bridge to Nowhere") och statlig/offentlig byråkrati. Nu har det dock visat sig att Palins korståg mot statlig finansiering och särintressen knappast gällde under hennes egen tid som borgmästare i den lilla staden Wasilla. Under tre år i början av 2000-talet tog stan, med 6.700 invånare, emot nästan 27 miljoner dollar i statliga bidrag för olika ändamål. Det motsvarar runt 175 miljoner kronor. Palin anlitade bl a ett lobbyföretag för att bearbeta beslutsfattarna här i Washington DC.

Sarah Palin har därmed blivit ett problem för republikanerna inom två av de moraliska sakfrågor som skulle ha varit hennes styrka: hennes konservativa syn på familjeliv och sexualfrågor och hennes kamp mot särintressen och statlig finansiering ute i regionerna.

Det ska bli ytterst intressant att se hur John McCain kommer att tackla det här. Och känner jag amerikanska medier rätt så har vi nu bara sett början på en jakt som mycket väl kan sluta oerhört olyckligt för McCains ambition att bli nästa president.

Dessutom har det nu framkommit uppgifter som tyder på att Palin var medlem, eller åtminstone aktiv, i AIP, Alaskan Independence Party, i början av 1990-talet. Partiet befinner sig långt ut på högerkanten och har en närmast separatistisk inställning, bland annat har man vid flera tillfällen krävt att Alaska ska bli en självständig nation. Partiet bildades av Joe Vogler, som bland annat tillskrivs följande citat:

"I'm an Alaskan, not an American. I've got no use for America or her damned institutions."

Från McCains stab förnekas det att Palin skulle varit medlem i AIP. De verkar ha rätt mycket att göra i den staben just nu...

2 kommentarer:

Werner sa...

Det skulle var intressant att höra vad dina grannar och andra "vanliga" har för kommentarer till den här typen av frågor. Lite gräsrotsåsikter alltså.

Peter sa...

Överlag är de flesta väldigt förvånade över att McCain valde Palin som running mate. "Desperat" och "omdömeslöst" är några ord som återkommer. Grannen Jim, som arbetat länge på Capitol Hill, var själv ytterst häpen över valet, men sa att flera av hans kvinnliga demokratiska vänner ändå tyckte det var rätt spännande och modigt val. Bara det faktum att det är en kvinna - alldeles bortsett från hennes åsikter i sakfrågor - har betydelse. Det är en viktig symbolhandling att det är en kvinna som har chans att bli VP och det kan i vissa lägen väga tyngre än åsikterna, menade de (enlig Jim). Vi får väl se hur hon sköter sig i kväll, när det är dags för hennes "riktiga" debut på den nationella scenen...