Socialismen lever och växer i USA, även om den knappast kan säga vara en massrörelse. I helgen var jag på en fest i Takoma Park, en förort till DC som ligger på andra sidan gränsen till Maryland. Takoma Park Old Town är en av de mest radikala platserna i hela USA och brukar kallas östkustens Berkeley - efter den berömda progressiva orten på andra sidan landet, strax intill San Francisco.
I Takoma Park var socialisten Sam Abbott borgmästare under åren 1980-85. Som 72-åring (samma ålder som John McCain just nu) ställde han upp för omval, men förlorade med bara sju röster mot en betydligt yngre demokrat. Abbott fick 1 571 röster. Troligen var Abbott den senaste socialistiska borgmästern i USA, men det har funnits flera under 1900-talet.
Nämnda Berkeley hade en under några år i början av seklet. I Bridgeport, Connecticut, satt Jasper McLevy som socialistisk borgmästare i mer än 20 år, mellan 1933 och -57. Milwaukee, Wisconsin, hade en 50-årig, i stort sett obruten era av socialistiska borgmästare under åren 1910-1960. Och David Belgum satt på ämbetet i University Heights, Iowa, 1976-83.
Även i det stundande presidentvalet finns ett socialistiskt alternativ. Brian Moore ställer upp i valet, med Stewart Alexander som running mate. Att de ska skörda några större framgångar är det väl ingen som tror, men faktum är att de socialistiska presidentkandidaterna fått allt fler röster under de senaste fyra valen:
1992 var det lite drygt 3 000 amerikaner som röstade socialistiskt i presidentvalet. Fyra år senare hade antalet stigit till drygt 4 700. År 2000 stöddes man av 5 600 personer och förra valet var det nästan 11 000 personer som röstade på kandidaterna Walt Brown/Mary Alice Herbert.
En ökning med nästan 400 procent på tolv år! Står USA möjligen vid randen av en revolution?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar