torsdag 30 oktober 2008

Aktiekurser och opinionssiffror

Finns det ett direkt samband mellan utveckligen på börsen och opinionssiffornas förändringar? Enligt grannen, som jobbar som politisk reporter på ett av de större TV-bolagen, går det att avläsa förändringar i opinionen i nästan exakt korrelation med aktiekurserna. Faller index med fyra procent, faller McCains siffror med fyra procent. Stiger börsen med tre procent, faller Obamas opinionssiffror med motsvarande.

Hon hade inga konkreta belägg för teorin, men hade pratat en hel del med en av McCains närmaste medarbetare som noga följt utvecklingen under de senaste månaderna och som tyckte sig se ett mönster.

Skulle det här stämma så kan det bli ett jämnare val än vad de flesta (inklusive jag själv) tror. Aktiekurserna har stigit en del de senaste dagarna och även i dag har den amerikanska börsen inlett uppåt.

Samtidigt har det i dag publicerats flera opinionsmätningar som talar om ett ökat försprång för Obama, både nationellt och i de nyckelstater som i praktiken kommer att avgöra valet.

I går visades också den omtalade, halvtimmeslånga Obama-filmen på bästa sändningstid i ett antal TV-kanaler. Jag såg delar av den och kunde konstatera att den var proffsig och snygg. Enligt uppgift har den kostat mellan 3,5 och 5 miljoner dollar. Jag vet inte om denna kostnad bara är vad det kostar att boka upp reklamtiden i TV-kanalerna eller om produktionskostnaden också är inkluderad. Hur som helst så har ju inte Obama ont om pengar till sin kampanj.

Frågan är hur mycket filmen påverkar opinionen. Det skulle vara intressant att se siffror på hur många som faktiskt såg den - och hur många som påverkades av den.

Inga kommentarer: