lördag 4 oktober 2008

USA som curling-samhälle

För några dagar sedan skrev jag om socialtjänsten i USA och i en efterföljande liten diskussion så pratade vi om Sverige som curlingstat. I ett inlägg skrev Hanna:

"Jag blir lite nyfiken på det du säger om att USA "i många avseenden är en minst lika väl utvecklad curlingsstat som Sverige. Om inte mer...". På vilket sätt? Exempel?"

Det handlar om den amerikanska rättstraditionen och -praxis. Här kan man ju bli stämd på miljonbelopp om man serverar en varm kopp kaffe och kunden råkar spilla kaffet och bränner sig. Denna praxis gör att man blir behandlad som en idiot i vissa sammanhang. Bara för att leverantören av varan eller tjänsten vill klargöra vem som ansvarar för vad.

Det finns ett tydligt exempel på vad detta kan leda till när det gäller överbeskydderi och som jag tidigare skrivit om. Poolerna och hur säkerheten kring dessa fungerar. Man överlåter inte för en sekund till föräldrarna att själva ta ansvar för sina barn. Badar man i bassängen ska en utbildad badvakt finnas på plats. Punkt. Det gäller även vuxna. Ingen får bada utan att en badvakt är närvarande. Det spelar ingen roll om man heter Michael Phelps. Man får heller inte ha cyklop på sig eftersom det anses vara farligt. Armpuffar är det inte tal om - då invaggas man i någon slags falsk säkerhet och tro på att man kan simma.

Samma fenomen möter vi inom skolan, när vi går och handlar eller besöker sjukhus. Man tillåts inte ta eget ansvar eller "göra själv".

Risken att bli stämd innebär att man tar det säkra före det osäkra och minimerar den enskildes möjligheter att själv agera, fatta beslut eller ta ansvar.

Det är en märklig paradox i ett samhälle som i övrigt präglas av individuella val och en minimal offentlig sektor.

När jag får tid ska jag undersöka denna amerikanska ansvarsparadoxen närmare. Den är väldigt intressant.

1 kommentar:

Hanna sa...

Ja, nu fattar jag vad du menar - här finns ju onekligen en uppsjö exempel på ett jätteintressant "curlingfenomen" som vi faktiskt inte har i Sverige. (Det sägs att det i bruksanvisningarna till mikrovågsugnar står att man inte får värma katter i dem, efter att en mindre begåvad dam hade gjort så och sedan stämt företaget när nu katten inte mådde så bra efter värmebehandlingen. Fast det kanske är en skröna?) Det är ju fascinerande att se detta samspel mellan ett lands lagar, kultur och beteende - man kan ju fundera över vad som egentligen leder till vad? Vad är hönan och vad är ägget, som det ju så käckt heter...
/Hanna