torsdag 23 oktober 2008

Chockad Greenspan inför kongressutskott

Tidigare chefen för Fereral Reserve, Alan Greenspan, var i dag kallad till ett av representanhusets utskott för att redogöra för sin syn på den ekonomiska krisen. Han sa bland annat att USA går mot en kraftig ökning av uppsägningar och arbetslöshet och att bostadpriserna kommer att fortsätta sjunka "i många månader till".

"Vi går mot en kris som är mer allvarlig än vad jag kunde föreställa mig", sa Greenspan till utskottet.

Enligt Washington Post kallade han situationen för "once-in-a-century credit tsunami" och sa att han var chockad över att banker och finansinstitut inte hade bättre koll på riskerna med den massiva utlåningen.

Han medgav att han missbedömt marknadens förmåga till självreglering och att den ekonomiska modell som han stått bakom i 40 år, innehåller brister som kan leda till sådana här konsekvenser.

Greenspan vill nu reglera finansmarknaden hårdare för att återställa stabiliteten. Det är en kovändningen från den förre centralbankschefen. Han har närmast varit symbolen för tron att en avreglerad marknad på egen hand ska hitta effektiva metoder för att identifiera och undvika för stora risker.

Något som visat sig vara ett rent önsketänkande.

2 kommentarer:

Olle J. sa...

Det är förstås lätt att vara efterklok. Samtidigt är Greenspan i alla fall mogen nog att erkänna sina egna fel. Det är inte precis något som alla stora, vita män gjort även när misstagen är uppenbara.

Peter sa...

Nej, du har rätt som vanligt. Men hans envishet när det gäller avregleringar och hårdnackade fördömande av alla dom som varit kritiska mot Greenspans ekonomiska modell, lär kosta oss alla en och annan slant. Så man kan ju tycka att han kanske skulle ha visat denna ödmjukhet lite tidigare, t ex för fem, tio år sedan när man släppte loss derivater och avreglerade väsentliga delar av bolånemarknaden.