torsdag 9 oktober 2008

Amerikanska staten stödjer Manchester United

Washington Post skriver i dag om att den pågående finanskrisen kan få konsekvenser också för idrotten. Flera storlag i världen har banker, finansinstitut eller försäkringsbolag som huvudsponsorer. Det handlar totalt om väldigt stora belopp och för en enskild klubb kan det betyda skillnaden mellan en stabil ekonomi och att plötsligt befinna sig på gränsen till konkurs.

Dessutom har föreningarna (eller företagen som det allt oftare handlar om) precis som många andra enskilda eller företag svårare att finansiera investeringar via lån.

Post exemplifierar med klubbar från engelska Premier League. Bland annat har Liverpool aviserat att det planerade nybygget av en ny stadion har fördröjts på grund av krisen. Och Manchester Uniteds huvudsponsor, det amerikanska försäkringsbolaget AIG, dras med mycket stora ekonomiska problem. Företaget räddades från konkurs endast på grund av ett miljardstöd från den amerikanska staten för ett par veckor sedan.

Det finns de som tycker att Man United borde ta bort AIG från sina matchtröjor. Istället borde det stå US FED. Och det är ju rätt kul.

Inga kommentarer: