onsdag 29 oktober 2008

Varför blir dollarn dyrare?

Sedan i somras har dollarna gått upp med över 30 procent jämfört med den svenska kronan. Nu står den strax under åtta kronor, efter att ha sjunkit något det sista dygnet. Varför?

Normalt sjunker en valutas värde när efterfrågan på valutan minskar. Det kan i sin tur bero på t ex ekonomiskt stagnation, minskad produktion och handel, låg räntenivå, för att det finns en misstro mot valutans kort- eller långsiktiga värdeutveckling eller på grund av allmän brist på förtroende för den ekonomiska utvecklingen i området.

I USA har vi definitivt ekonomisk stagnation. Räntan är låg. Marknaden står stilla. Det går varken att sälja fastigheter, bilar eller elektronik. Arbetslösheten ökar.

Dollarn borde sjunka som en sten. Eller?

Det finns olika teorier kring valutarörelser. Det finns ingen teori som ger den definitiva förutsägbarheten. Den senaste tiden har jag sett många både svenska och amerikanska ekonomiska experter som har haft totalt fel i sina analyser av framtida valutaförändringar.

Men för att återgå till frågan. Dollarn stiger i värde för att det finns en stor efterfrågan på den, trots den djupa krisen i den amerikanska ekonomin. Det finns flera anledningar, till exempel:

  • Flykten från världens aktiemarknader har frigjort oerhört stora värden. Därmed ökar trycket på de stora valutorna, särskilt dollarn. Investerare placerar sina värden i valutan eller ökar sin handel i dollar.
  • I tider av ekonomisk oro finns det en tendens att små och svaga valutor överges. Dollarns internationella dominans stärks – och då ökar efterfrågan.
  • Dollarn har sannolikt varit för lågt värderad det senaste året. Det har ökat intresset för att köpa dollar.
  • Många länder kommer att sänka sina räntor för att stimulera ekonomin. Det gör det mindre intressant att behålla sina sparade slantar i dessa valutor. Som en reaktion på detta och för att skydda sina valutor kan dock en del stater höja styrräntan. Vilket förstärker den ekonomiska stagnationen. Kom ihåg hur det var i Sverige 1991…

Den svenska kronan kommer sannolikt att stärkas mot dollarn framöver, men ingen vet säkert. Troligen kommer rörelserna vara fortsatt kraftiga, vilket de också är när det gäller värdeutvecklingen av värdepapper. Den här ekonomiska turbulensen får vi nog leva med en bra stund framöver.

Inga kommentarer: