tisdag 21 oktober 2008

Bostadslösheten ökar i USA

Som ett brev på posten kommer nu de första preliminära siffrorna som visar att antalet hemlösa stiger i USA. I våras skrev jag ett reportage i ämnet för en svensk tidning. Statistiken visade då att antalet hem- eller bostadslösa varit ungefär detsamma under de senaste åren och i vissa städer även minskat.

Problemet är bara att USA haft en långvarig högkonjunktur och i själva verket borde hemlösheten ha minskat betydligt mer under den här tiden. I artikeln skrev jag att många är bekymrade över den här situationen. Det finns risk för en kraftig ökning av bostadslösheten när ekonomin blir sämre. Och nu är vi där.

USA Today rapporterar i dag att antalet utmätningar på grund av att folk inte klarar av sina bostadslån, ökat med 300 procent på tre år. I år har redan mer än två miljoner amerikanska bostäder tagits över av långivaren (foreclosure) och sålts för att lösa lånen - eller åtminstone delar av dem.

Som en direkt följd stiger antalet hushåll som saknar fast bostad. I de flesta amerikanska storstäder är det nu fler familjer som söker tillfällig bostad eller bostadsstöd ("house aid or shelter") jämfört med för ett år sedan. I några fall, som i New York City, handlar det om ökningar på 30 procent på ett år.

Här i washington DC har borgmästaren, demokraten Adrian Fenty, beslutat om ett ambitiöst program med målet att bostadslösheten ska vara borta inom tio år. Programmets första två år har varit framgångsrika, men med den ekonomiska krisen lär målet bli svårt att nå.

Inga kommentarer: