Karl Marx förutspådde kapitalismens död genom dess inbyggda paradox - det som han teoretiskt uttryckte som profitkvotens fallande tendens. Kort och mycket förenklat innebär denna teori att kapitalismen utvecklas snabbt i ett omoget och inledande skede, pengar och resurser allokeras direkt och effektivt via konkurrens och med vinsten (profiten) som drivkraft.
När en marknad är mättad eller mogen, faller profitkvoten. Kapitalet söker då nya marknader. På sikt går allt mer av investeringarna till icke-produktiva marknader, eftersom de basala marknaderna inte går att utveckla mer. Vi får vad man brukar kalla en spekulationsekonomi, där allt mer resurser eller kapital sätts in i finansiella marknader. Det kan vara handel med värdepapper, spekulationer i framtida marknadsförändringar (förändringar av fastighetsvärden, valutaförändringar, derivat etc) eller liknande.
Som vi väl känner till så har spekulationsmarknader en tendens att utveckla bubblor som sedan kan spricka. Vi hade en kännbar sådan finansiell kollaps i början av 1990-talet och befinner oss av allt att döma i en ny just nu.
Detta har fått huvudledaren i dagens Washington Post att ställa frågan "Is Capitalism Dead?". Inte helt oväntat svarar ledarskribenten nej på den frågan. Däremot beskrivs den amerikanska kapitalismen som varande i en djup strukturell kris, vars rötter står att finna i vågen av avregleringar som inleddes redan under Reagans tid som president.
Dagens kris lär oss att det behövs en ny modell av kapitalism, menar Post. Den måste innehålla tydligare spelregler och regleringar och fler "konsistenta principer". Staten kan inte lämna fältet fritt för ohämmade spekulationskapitalister som bara tänker på kortsiktiga vinster.
Fast är det där så nytt? Tydliga regleringar tillsammans med en massiva statlig intervention på marknaden är ju i själva verket inget annat än klassisk keynesiansk ekonomisk politik (efter John Maynard Keynes).
Det visar väl egentligen bara att allting kommer tillbaka. Det har blivit dags att damma av Keynes, ropa på fler regleringar och mer aktivt försöka hålla tillbaka icke-produktiva spekulationer.
Jag skulle tro att nyliberaler kommer att ha det tufft några år framåt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar