fredag 3 oktober 2008

Palin klarade sig bra - men det räcker inte

Nå, vem vann gårdagens debatt? Enligt de flesta opinionsundersökningar som gjordes direkt efteråt, så tyckte de flesta att Joe Biden klarade sig bättre än Sarah Palin. Men Palin klarade sig bra, inga magplask eller pinsamma kunskapsluckor.

Själv tyckte jag dock att Biden vann debatten tämligen komfortabelt. Palin hade egentligen inte särskilt mycket konkret att komma med. Det var mest klyschor och slagord utan något egentligt innehåll.

Så även om Sarah Palin lyckades förhållandevis bra, så kommer inte enbart detta att räcka för att vända motvinden som John McCain och republikanerna har just nu.

Om ett par timmar ska representanthuset återigen rösta om räddningsplanen (enligt devisen: "Vi röstar tills den går igenom"). Sannolikt godkänns den och frågan är hur detta kommer att påverka opinionen. Kanske kan det, tillsammans med gårdagens hyfade insatsen av Palin, ändå leda till att McCain kan se lite plussiffror.

Samtidigt meddelar New York Times att McCain-staben nu bestämt sig för att lägga ner kampanjen i swing-staten Michigan. Obamas ledning i opinionsundersökningarna anses vara för stor. Man satsar istället på övriga delstater där det står och väger. Åtta miljoner dollar har man kampanjat för i Michigan. Money down the drain...

En indikation på viss uppgivenhet?

National Public Radio (NPR) hade i morse ett längre inslag om den svenska bankkrisen i början av 1990-talet. Dåvarande skatteminister Bo Lundgren med flera intervjuades. Intressant att få ett amerikanskt perspektiv på denna makalösa tid av fast växelkurs, skyhöga räntor, bolånekollaps, drastiskt höjd arbetslöshet, sänkta ersättningsnivåer för sjuka och arbetslösa och människor som fick gå från hus och hem.

Inga kommentarer: