fredag 29 april 2011

Sanslös uppmärksamhet för kungabröllop

Två miljarder människor ska visst ha följt det kungliga bröllopet i London i dag. Det är naturligtvis fullständigt sanslöst.

Även här i USA har bröllopet uppmärksammats oerhört mycket. Ett antal kanaler har sänt evenemanget direkt, tidningar och nyhetssändningar toppar med det. Till och med den ytterst seriösa public service-radion NPR hade direktrapporter från London i morse - man värderade nyheten - om jag nu får kalla den så - som större och viktigare än t ex det faktum att omkring 300 personer dött i samband med våldsamma oväder i Alabama de senaste dagarna.

Jag kan inte låta bli att tycka att uppmärksamheten är överdriven. Milt uttryckt. Men jag har ingen större lust att driva den diskussionen med någon större emfas. Det finns sannolikt viktigare saker att ägna sig åt.

Låt mig bara konstatera att vårt eget kronprinsesspars bröllop förra sommaren förbleknar i jämförelse. Det uppmärksammades knappt alls i amerikanska medier. Det var möjligen någon liten notis eller en kort nyhetsbyråtext här och där. Det var allt.

Det är alldeles tydligt skillnad på folk och folk. Också bland kungligheter.

2 kommentarer:

Werner sa...

Man kan undra varför som många människor verkar sätt så stort känslomässigt värde på att uppleva ett kungligt bröllop? Från en krass rationell synpunkt det närmast en icke-händelse ungefär som en feldömd straff i en fotbollsmatch. Eller hur?

Peter sa...

Exakt! Varför engagerar sig folk i sådant där egentligen? ;-)