onsdag 24 augusti 2011

Disney och den kallhamrade affärsmoralen

The Walt Disney Company är ett av världens största nöjesbolag som varje år drar in miljarder dollar i vinst.

Trots att företaget sysslar med "mjuka värden" - företrädesvis produktion av barnfilm, nöjesparker och liknande, har man knappast gjort sig känt för att ha en särskilt ödmjuk inställning när det gäller affärer.

Här är det tvärtom de hårda buden som gäller. Företagets inställning och affärsmetoder känns mer som Joakim von Anka än björnen Baloo - om ni förstår vad jag menar. Vinstmaximering och rå kapitalism går före moral och etik när det kommer till kritan.

Det här har inte minst visat sig när det handlat om copyright-frågor. Walt Disney Company har envist vägrat släppa ifrån sig en millimeter av sina rättigheter, oavsett vilket syfte eller motiv det handlat om. Detta var något som t ex serietecknaren Charlie Christensen fick erfara. Disney hotade att stämma honom om han fortsatte att ge ut succén Arne Anka, där huvudpersonen onekligen hade en hel del likheter med en annan anka - Kalle. Christensen undkom stämningen genom att låta Arne genomgå en plastikoperation och förändra sin näbb...

Det finns ett antal sådana exempel genom åren och inte sällan har Disneykoncernens kompromisslösa inställning både retat och skrämt folk. Särskilt som bolaget konsekvent vägrat gå in på några som helst diskussioner kring upphovsrätts- och copyringhtsfrågorna.

Men för ett tid sedan hände något. Ett stenhuggare hade framställt en bild Nalle Puh på ett barns gravsten. Ett solklart brott mot vår copyright, lät Disneybolaget meddela med sin vanliga totala okänslighet och ovilja att ens diskutera möjligheten. Det skulle inte bli tal om någon Puh-figur inhuggen i gravstenen.

Det här fick naturligtvis medier nys om och en mindre folkstorm utbröt mot bolaget. Hur kunde det vara så känslolöst?

Efter en tid insåg även representanter för Disney att det här nog inte riktigt skapade någon goodwill. Så man beslutade sig för att låta den där stenhuggaren avbilda Nalle Puh. Trots allt.

Och möjligen var det här ett trendbrott. För New York Times rapportar att bolaget nu också sagt ja till en byggfirma i Utah, som därmed kunnat bygga en exakt kopia av det där huset som lyfts av en massa ballonger i filmen "Up".

Till och med Disney har möjligen börjat förstå att man inte längre kan driva rättighetsprocesser in absurdum, hur mycket rättigheter och lagar de än har på sin sida.

2 kommentarer:

Jonas Hasting sa...

Jo, Disney har blivit en av de värsta profitörerna in om den Amerikanska kulturbranchen.
Dock slår de undan fötterna för sig själva ibland.

Jag satt själv i förhandlingar med Walt Disney Corp. för 5 år sedan, då handlade det om att köpa in barnfilm till en TV station i Cambodia.

Efter hårdslitna förhandlingar så drog sig Disney ur, man hade kommit underfull med att ett ökat inresse för Disneyfigurer skulle kunna skapa en marknad för icke legaliserade merchandice produkter, vilka billigt kunde sys upp i Cambodia eller Viet-Nam utan Disneys tillåtelse.

Man beslöt sålunda att hålla fingrarna borta från Indokina, det var en, enligt bolaget, uppenbar säkerhetsrisk gällande illegal kopiering av märkesskyddat material.

Ingen Disney med andra ord, dock har det visat sig att flera satellite kanaler har Disney på sin repotoare, vilket i sin tur har skapat ett intresse för just Nalle Puh, Kalle Anka osv, så idag blomstrar den illegala handeln med lokalt tillverkade Disney marchandise.

Det finns ingenting de kan göra åt saken, Regimen här struntar fullkomligt i ett klagande Amerikansk bolag som kräver sina copy rättigheter.
Om överskridande av amerikank lag ger arbete åt Cambodianska sömmerskor så är det helt legalt enligt den den sittande regeringens resonemang.

I slutänden förlorade Disney på att vara så tuffa, de kunde i alla fall fått några dollar för att sälj rättigheterna till Cambodia, nu fick de ingenting.
Just nu sitter det säkert minst 2000 sömmnadsarbetare och syr Disneyprylar som, med all säkerhet, hittar den Euoropeiska och Amerikanska marknaden förr eller senare.

Hade Disney varit här hade de kunnat kontrollera det hela bättre.

PS/Att föra oväsen om en gravsten visar ganska tydligt att Walt Disney Corp. kanske inte styrs av de vassaste knivarna i lådan just nu/

Jonas Hasting

Peter sa...

Intressant... Det känns som om Disneybolaget blivit en aning taget på sängen av utvecklingen och inte riktigt klarat av att ställa om sig. Att hela tiden försöka täta copyright-läckor måste ju svälja enorma resurser och är väl en fullständigt hopplös uppgift i dagens snabba och i praktiken totalt gränslösa medievärld. Filmer, produkter, böcker, bilder etc sprids momentant och att försöka förhindra detta måste vara som att försöka täta en sjunkande supertanker med tuggummi... Om du fattar liknelsen. Må väl!