tisdag 15 juni 2010

Svanberg i strålkastarljuset

Den stora oljeläckan utanför Louisianas kust fortsätter att dominera nyhetsflödet här i USA. President Barack Obama har tillbringat två dagar nere längs delstatens kuster. Det är hans fjärde besök sedan katastrofen inträffade för snart två månader sedan. Han ska hålla en presskonferens på temat i kväll, amerikansk tid. De flesta tror att han ytterligare kommer att skärpa tonläget mot BP.

I morgon, onsdag, kommer BP:s svenska styrelseordförande Carl-Henric Svanberg, till Vita Huset för ett möte där även presidenten kommer att delta under en stund. Mötet har väckt stor uppmärksamhet här och kommer att bevakas av alla de stora medierna.

Hittills har Svanberg undvikit att hamna i strålkastarljuset. Det är mest BP:s VD Tony Hayward som uttalat sig. Och flera av hans uttalanden har väl varit mindre lyckade, om man säger så. Kändast är när han beklagade sig över sin egen privata situation med de famösa orden: "I want my life back".

Det dröjde inte länge förrän släktingar och vänner till de elva oljearbetare som dog i samband med katastrofen reagerade och sa att de nog också ville ha sina bröders, söners, makars etc liv tillbaka...

Det återstår att se hur Svanberg kommer att klara det mediela tryck han garanterat kommer att utsättas för i och med morgondagens möte. Och vilket budskap han kommer att försöka framföra till administrationen och till det amerikanska folket.

Jag och min blogg Amerikareportage tar nu sommarledigt efter ett intensivt nyhetsår med många frilansuppdrag och andra uppgifter. Jag återkommer i augusti.

Trevlig sommar!

Inga kommentarer: