söndag 6 juni 2010

Watergate byter ägare

Watergate har förfallit under många år. Nu ska en ny ägare renovera komplexet.

Ända sedan skandalen med inbrottet i demokraternas partikontor 1972, har Watergate stått som symbol för räv- och rackarspel i den högre politiska skolan. Inbrottet ledde så småningom att Richard Nixon tvingades avgå som president för att undvika att hamna inför riksrätt.

Watergate ligger ett längre stenkast från där jag nu sitter och byggdes som ett lyxigt bostads-, hotell- och kontorskomplex under 1960-talet.

Sedan dess har det runnit mycket vatten under Potomacs broar och Watergate är numera varken något politiskt centrum eller en lyxig adress.

Tvärtom. Det är ett kvarter i förfall. Byggnaderna är slitna, många av kontoren står tomma och hotellet har varit stängt i flera år. Butiker och restauranger håller klart tveksam kvalitet och delar av komplexet är till och med avstängt på grund av rasrisk.

Men nu ska det bli ändring på det. Ett europeiskt byggföretag, specialiserat på att lyxrenovera gamla hotell, har nu köpt Watergate och räknar med att inleda ombyggnaden inom något år. Det är främst hotelldelen som ska renoveras och återöppnas, men även resten av komplexet ska få sig en ansiktslyftning om alla planer går i lås.

Det kan alltså bli så att Watergate kommer att återta sin position som ett av den amerikanska huvudtadens verkliga maktcentrum.


Inga kommentarer: