lördag 25 september 2010

The Greatest Country in the World

Det var nog en av de minst överraskande rapporter som någonsin publicerats:

USA är världens största land.

Eller rättare sagt... Världens fetaste land.

Rapporten, som kommer från OECD, har tittat på fetmaläget i världens 33 mest industrialiserade länder. USA ligger i topp. Och har i stort sett ingen konkurrens.

Två av tre amerikaner är överviktiga (över 25 i BMI). Jag upprepar: två av tre.

En av tre vuxna amerikaner är feta (över 30 i BMI).

Det är egentligen fullständigt sanslösa siffror och konsekvenserna för det amerikanska samhället och individerna är både drastiska och kostsamma. Fetmarelaterade sjukdomar som diabetes och hjärtproblem har exploderat de senaste 30 åren. Enligt en federal beräkning kostar fetman varje år 147 miljarder dollar i direkta medicinska merkostnader.

Enligt OECD-rapporten är amerikanska kvinnor fetare än männen. Omkring 36 procent av kvinnorna har en BMI på 30 eller mer. Motsvarande siffra för män är 32 procent.

Två på fetmatoppen är Mexico, vars kvinnor faktiskt skuggar sin amerikanska systrar: 35 procent är feta. Mexikanska män är dock slankare, här är det "bara" 24 procent som räknas som feta.

Smalaste landet i världen är Japan. där endast tre procent av både män och kvinnor är feta. Jag antar att det är sumobrottarna som drar upp statistiken för männen...

De hurtiga norrmännen ligger bra till: På fjärde plats i smaltoppen med en fetmanivå på strax under tio procent. I Sverige räknas drygt tio procent av den vuxna befolkningen som fet, vilket är en fördubbling sedan början av 1990-talet. Också bland svenska barn ökar fetman och ligger nu på omkring fyra procent.

Det är dock ingenting mot USA. Där är siffran mer än fyra gånger högre.

Inga kommentarer: