torsdag 12 maj 2011

Newt först ut bland de stora elefanterna

Det republikanska partiets symbol är elefanten och den närmaste tiden kommer de riktigt stora elefanterna bjuda upp till dans.

Det har nämligen blivit dags för de potentiella presidentkandidaterna att komma ut ur sina respektive garderober.

Först ut bland de stora är Newt Gingrich. Han proklamerade sin kandidatur i går eftermiddag, amerikansk tid. Och han gjorde det på ett tidstypiskt sätt: via Twitter. Sedan framträdde han hos Sean Hannity i Fox News på kvällen.

Övriga potentiella kandidater av större dignitet ligger i startgroparna. Att Mitt Romney kommer att ställa upp rådder det ingen större tvekan om. Frågan är bara när det formella beskedet kommer - och i vilken form. Han håller för närvarande på att bearbeta sin största svaghet - det faktum att han som guvernör i Massachusetts genomförde en en delstatlig sjukvårdsreform som nästan är identiskt med den som Barack Obama nu håller på att implementera för hela nationen. Romney är emot Obamas reform, men har möjligen en aning svårt att vara trovärdig i just den här frågan.

Mike Huckabee, baptistpastorn från södern med egen TV-show (i Fox News förstås) och som gärna spelar bas i sitt rockband, har hela tiden haft goda siffror i opinionsmätningarna. Han har hittills legat lågt om sin presidentambitioner, men de flesta politiska bedömare är säkra på att han kommer att vara med i racet.

Donald Trump är en pajas och har säkert ingen chans att ta hem nominationen. Men han kommer att ställa till med rätt mycket liv under resans gång. Han har själv sagt att han ska ge besked om sin kandidatur i juni, men det är uppenbart att han är ute på en veritabel kampanjturné redan nu. Hans opinionssiffror har dock sjunkit en aning den senaste tiden.

Apropå sjunkande opinionssiffror; Sarah Palin har i stort sett halverat sina siffror de senaste månaderna och allt mer pekar mot att hon inte kommer att kandidera 2012. Jag lyssnade på en politisk kommentator på radion i dag som menade att hon medvetet håller sig undan för att satsa ordentligt inför 2016 års val istället. Det är taktiskt ur flera vinklar. Framförallt talar mycket för att Barack Obama plockar hem en andra mandatperiod - med en (långsamt) förbättrad ekonomi och den stora symboliska segern i och med bin Ladins död så har Obama rätt tunga trumf på hand. Dessutom råder det ett visst kaos inom det republikanska partiet just nu, med Tea Party-rörelsen som rört runt i grytan rejält. Det är antagligen smart att avvakta till nästa val. Då har partiet hunnit samla sig och kanske lagt fundamentet för något nytt och mer stabilt. Och då vill Palin troligen finnas med.

Andra tänkbara kandidater som inom kort kommer att meddela sina beslut: Ron Paul, Michele Bachmann, Tim Pawlenty, Mitch Daniels och Rick Santorum.

För den som är intresserad av amerikansk politik och trenderna inom den rekommenderas webbplatsen Real Clear Politics - en utmärkt sammanställning av artiklar, länkar, opinionsmätningar och analyser.

Tilläggas kan att demokraternas inofficiella symbol eller maskot är åsnan. Den officiella logon är hur tråkig som helst - ett "D" i en blå ring.

Det republikanska partiet brukar oftast illustreras med röd färg - demokraterna med blå. Men den där färgsättningen är ett rätt nytt påfund, den dök upp i samband med valet 2000. Och varken republikanerna eller demokraterna har aldrig tagit något formellt färgbeslut.

Inga kommentarer: