torsdag 2 juni 2011

Tragiska naturfenomen drabbar USA

Om ni undrar varför det varit tämligen tyst på denna blogg ett tag nu, så beror det inte på att jorden håller på att gå under (se förra inlägget). Lördagen den 21 maj övergick i söndag utan några märkbara tecken på jordbävningar.

Däremot har nyheterna här i USA präglats av andra tragiska naturfenomen under senare tid. Ett antal stora tornados har slagit till runt om i främst mellersta USA. Alabama drabbades ett flertal gånger under april, med sammanlagt mer än 300 döda.

Ni har säkert hört talas om staden Joplin, Missouri, där 134 personer dog när en gigantisk tornado drog fram söndagen den 22 maj. Så sent som i går eftermiddag härjade ytterligare tornados i trakten av Springfield, Massachusetts. Fyra personer har hittats döda.

Sammantaget har vårens tornadosäsong lett till minst 458 dödsfall, den högsta siffran sedan 1953.

Dessutom har delar av USA drabbats av stora översvämningar, särskilt runt Mississippi, där myndigheterna tvingades spränga hål i skyddsvallarna och släppa ut stora mängder vatten i jordbruksområden för att rädda hotade städer längs floden. Konsekvensen har blivit ett antal förstörda bondgårdar och en förstörd odlingssäsong för många lantbrukare.

Det har varit en hel del diskussioner om orsaken till dessa våldsamma naturfenomen. En del menar att det handlar om vädersituationen i haven söder om USA, som påverkar vindar och väder norrut. Främst då väderfenomenet El Ninjo, som har sitt ursprung i de tropiska delarna av Stilla Havet. Under senare år har följderna av El Ninjo och andra väderstrukturer i de tropiska delarna av jorden blivit våldsammare och "peakarna" har dessutom en tendens att återkomma oftare.

En tänkbar förklaring till detta skulle kunna vara klimatförändringen, som många också menar ligger bakom de ökade problemen med översvämningar.

Här i USA råder det långt ifrån någon konsensus om att klimatförändringar beror på mänsklig påverkan - eller ens att det existerar några förändringar värda att ta på allvar. Det är främst politiker på högerkanten som inte tror på det här och som följdaktligen gått emot de förslag som Obamaadminstrationen lagt fram och som syftar till att minska koldioxidutsläppen. När nu republikanerna är i majoritet i representanthuset, har "klimatförnekarnas" praktiska möjligheter att stoppa olika lagförslag dessutom ökat kraftigt. Obama har för övrigt tonat ner sina målsättningar när det gäller reduceringar och har bland annat diskuterat ökade möjligheter att förbränna kol och att det ska bli lättare att öppna nya oljekällor.

2 kommentarer:

Werner sa...

Det finns en stark benägenhet att förneka att vi påverkar klimatet med våra utsläpp eftersom det skulle innebära stora uppoffringar. Eftersom det är omöjligt att med 100%-ig säkerhet att bevisa att utsläppen är orsaken så finns det alltid kryphål - "vi behöver mer data". Försiktighetsprincipen tycks inte gälla i det här fallet även om det är hög sannolikhet för att våra utsläpp är orsaken och att konsekvenserna kan bli extrema. Men vi kommer att få facit så småningom.

Peter sa...

Jag kan bara hålla med. Dessutom har jag en känsla av att det är betydligt svårare att få en genomsnittlig amerikan att lägga om sin personliga livsstil. Här är det så grundmurat och cementerat, generationer tillbaka, att man har tillgång till billig energi och billiga drivmedel. Det genomsyrar allt och kommer att bli väldigt jobbigt att försöka förändra. Jag tror att det här faktiskt är en av de absolut största utmaningarna USA står inför.