onsdag 7 september 2011

Nedräkning inför tioårsdagen

Nedräkningen inför tioårsdagen av 9/11-attackerna är i full gång och alla stora amerikanska medier är naturligtvis fulla av reportage - väldigt många på temat "vad hände se'n?".

Brandmän och räddningspersonal från New York City intervjuas frekvent, liksom naturligtvis ett stort antal anhöriga till de som miste livet i attackerna. Några av de mest lyssnings- och läsvärda har varit samtal med barn till omkomna - hur deras liv påverkats av att deras pappa eller mamma dog i den mest omfattande terrorattack - direktsänd dessutom - som någonsin skett i USA. Många av dessa barn är nu unga vuxna och kan reflektera över det som hände med lite mer distans så här tio år senare.

Många reportage tar upp vinkeln om hur USA förändrats under den här perioden. Och ser man i backspegeln, så var det ett helt annat land då, i september 2001, jämfört med i dag. 2000-talet har varit tufft för landet och dess invånare. Arbetslösheten har fördubblats, konkurrensen från andra växande ekonomier har blivit allt mer kännbar och den amerikanska självbilden - störst, bäst och vackrast - har börjat krackelera på allvar.

USA har, som en direkt eller indirekt följd av attackerna den 11 september 2001, inlett flera krig och betydligt fler amerikaner har dött i dessa krig än de som fick sätta livet till i New York, Pentagon och i det störtade planet i Pennsylvania. I terrorattackerna dog nästan 3 000 personer. I striderna i Irak och Afghanistan har mer än dubbelt så många omkommit (minst, det beror lite på hur man räknar) - och då handlar det bara om amerikaner. Mångdubbelt fler irakier och afghaner har dött under krigen.

På själva årsdagen på söndag kommer det att bli ett stort antal manifestationer runt om i USA. Här i Washington DC ska president Obama, tillsammans med bland andra representanter från båda politiska lägren, från militären och från anhöriga, att samlas till en minneshögtid i National Cathedral.

Det vill säga, det var ursprungsplanen. Men sedan kom jordbävningen den 23 augusti, vilket ledde till flera skador på den gigantiska katedralen. Och i går blåste den höga kranen, som monterats upp för att laga skadorna, ner vilket ledde till ytterligare skador. Så nu är det plötsligt osäkert om man vågar hålla högtiden i byggnaden...

Bland de mer originella vinklingar av 9/11-stories jag sett de senaste dagarna, var ABC-intervjun med ett av de barn som befann sig i samma klassrum i Florida som George W Bush, när presidenten fick reda på vad som hänt i New York.

Efter en stunds förvirring insåg Bush att det var läge att sticka därifrån. Men innan han gjorde det delade han snabbt ut små M&M-påsar till alla barnen.

Den nu 17-årige Laz Dubrocq har fortfarande kvar sin godispåse och påminns om 9/11 varje gång han öppnar kylskåpsdörren.

Inga kommentarer: