måndag 15 november 2010

Barnbok av Obama lär skapa debatt

Barack Obama är inte bara pappa, framgångsrik jurist och president i USA. Han är författare också. Hans två böcker Dreams From My Father (1995) och The Audacity of Hope (2006) har båda sålt i jätteupplagor inte bara här utan runt om i världen.

Och trots att han rimligen är rätt upptagen med diverse kriser och krig just nu, så kommer han i dagarna ut med sitt tredje litterära alster. Denna gång är det en barnbok: Of Thee I Sing - A Letter to My Daughters.

I boken, som inleds med den underbara meningen "Have I told you lately how wonderful you are?", berättar Obama om 13 amerikanska personer som på olika sätt betytt mycket för honom - och som han tycker kan tjäna som goda föredömen för hans döttrar (och naturligtvis för resten av oss).

Enligt förlaget skrev Barack Obama boken mellan valet i november 2008 och installationen några månader senare. Publiceringen kommer dock först nu eftersom det tog lite tid att få fram bra illustrationer - illustratör är Loren Long som tidigare arbetat med bland andra Madonna.

Boken kommer ut här i USA i morgon, tisdag.

Vilka är då de 13 amerikanerna? Amerikareportage kan presentera hela listan - som inte är helt mainstream och säkert kommer att väcka en del debatt:
  • Konstnären Georgia O'Keeffe
  • Forskaren Albert Einstein
  • Baseballspelaren Jackie Robinson
  • Indinahövdingen Sitting Bull
  • Sångaren Billie Holiday
  • Politiska aktivisten Helen Keller
  • Arkitekten Maya Lin
  • Sociala aktivisten Jane Addams
  • Pastorn Martin Luther King
  • Astronauten Neil Armstrong
  • Fackliga aktivisten Cesar Chavez
  • Tidigare presidenten Abraham Lincoln
  • Dito George Washington

Intressant lista. Jag misstänker att Fox News kommer att diskutera Obamas val av t ex Helen Keller. Hon var en dövblind kvinna (född 1880, död 1968) som lärde sig kommunicera bland annat genom att känna på andras läppar. Hon var politiskt aktiv socialist och med i den syndikalistiska rörelsen IWW (där även Joe Hill var medlem) och kämpade hela sitt liv för social rättvisa och kvinnors lika rättigheter, skrev ett flertal böcker och avlade även en akademisk examen.

I amerikanska medier har man även lyft ett eller annat ögonbryn över att Sitting Bull finns med på listan.

Några andra kommentarer:

Jackie Robinson blev 1947 den första svarta spelaren i den dittills helvita profesionella amerikanska baseball-ligan.

Maya Lin har skapat Vietnam-monumentet. Hon vara bara 21 år när hennes förslag vann den utlysta tävlingen.

Jane Addams betraktas här i USA som en föregångarna när det gäller socialt arbete. Hon var feminist och fick Nobels fredspris 1931.

Cesar Chavez är en legend inom amerikansk fackföreningsrörelse. Han var med om att starta National farm Workers Association.

Jag kan även konstatera att nästan hälften (6 av 13) av personerna är kvinnor. Vidare finns tre svarta, en latinamerikan, en asiat och en representant från ursprungsbefolkningen med på listan. Dessutom en funktionshindrad.

Bra spridning, med andra ord.

1 kommentar:

Werner sa...

Tack för tipset! Reaktionerna från olika håll på valet av de olika förebilderna kommer att säga en hel del om attityderna inom olika delar av nationen. Kan vi inte be Reinfeldt att berätta om sin 13 förebilder så att vi av reaktionerna förstår Sverige bättre?