fredag 19 november 2010

Dramatisk ökning av legal marijuana - trots nej i Kalifornien

Det blev ett nej till legalisering av marijuana-användning i Kalifornien. Omröstningen skedde i samband med valet den 2 november och resultatet var rätt väntat.

Jag stod i startgropen för att skriva en artikel för en svensk tidskrift om omröstningen, men eftersom majoriteten gick emot en legalisering så enades redakören och jag om att ligga lågt. Eftersom jag ändå researchat lite, så tänkte jag trots allt skriva några rader om ämnet här på bloggen.

För även om de röstande i Kalifornien sa nej, så har den legala hanteringen av marijuana vuxit dramatiskt i USA under de senaste tio åren. Det började med att just Kalifornien godkände marjuana för medicinskt bruk 1996 och sedan dess har ytterligare 12 delstater plus DC gjort detsamma. Enligt en artikel i Time så finns det nu ungefär 370 000 legala marijuana-användare i USA. Även om det fortfarande är en stor majoritet som är emot en legalisering, så är trenden klar: Stödet för en lagändring som skulle möjliggöra marijuanaköp och -innehav ökar. Och ökar kraftigt. Bland unga under 30 år är det fler som vill ha en legalisering än som är emot. Särskilt tydligt är trenden längs både väst- och östkusterna.

Enligt en del analytiker är det bara en tidsfråga innan Kalifornien - eller Oregon eller någon annan kuststat - kommer att släppa marijuanan fri. Anhängarna till proposition 19 i Kalifornien har redan gjort klart att de kommer att återkomma med ett nytt legaliseringsförslag redan till nästan val, 2012.

Vad ligger då bakom denna legaliseringstrend?

Det finns flera förklaringar. En viktig är att det är väldigt många i USA som använder marijuana som berusningsmedel. Enligt den officiella statistiken har mer än 40 procent av amerikaner över 12 år använt cannabis minst en gång. Det är 102 miljoner personer. Runt 15 miljoner betraktas som regelbundna brukare, det vill säga använder marijuana minst en gång per månad.

En annan förklaring är att det finns starka grupper som trycker på. Dels organiserade användare, men också en växande industri eller näringsverksamhet kring cannabisbruket. Det handlar främst om (legala) odlare, som blivit allt fler de senaste åren och som naturligtvis vill se sin marknad växa.

En tredje orsak till legaliseringstrenden är staternas urusla ekonomi. Om de kan legalisera cannabis, kan de också skattebelägga sektorn. Bara i Kalifornien sägs den illegala marijuanan årligen omsätta omkring 14 miljarder dollar. En delstatlig skatt på fem procent skulle generera en nätt liten extrainkomst på gott och väl 700 miljoner dollar. Naturligtvis kommer en reglering kosta en slant, men nettointäkten bör ändå bli en halv miljard dollar, vilket är lika med 3,5 miljarder kronor. Det måste te sig rätt lockande för den extremt skuldtungda delstaten...

Det ska bli intressant att följa legaliseringsdebatten här i USA framöver. En intressant aspekt är att de federala (nationella) lagarna helt förbjuder bruket av marijuana/cannabis, oavsett skäl (det vill säga även om det sägs vara medicinskt motiverat). Här finns alltså en juridisk paradox mellan de 14 delstater som legaliserat medicinsk marijuana och den amerikanska staten.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Kan man utelämna film och tv-seriers påverkan? Kobra tyckte t.ex. att "That 70's show" var viktig för förklaringen och jag hade nog knappt vetat vad medicinsk marijuana är utan drogkomedigenren.

Peter sa...

Helt riktigt. Här över finns det massor av filmer och TV-serier och annan populärkultur som rätt ohämmat anspelar på marijuanans goda sidor. Ta t ex den nu pågående "Parenthood", där huvudpersonerna röker på vid åtminstone ett par tillfällen (om jag minns rätt) och har hur kul som helst...