onsdag 5 oktober 2011

Sarah Palin och Chris Christie sa nej

Sarah Palin meddelade i kväll, amerikansk tid, att hon inte ställer upp i presidentvalet. I går kom Chris Christie, guvernör i New Jersey, med samma besked.

De bådas beslut mottas med stor besvikelse bland många republikaner, som menar att ingen av de kandidater som är med i racet håller måttet. Republikanernas presidentkandidat kommer sannolikt nu bli någon av de fem "frontrunners": Romney, Perry, Cain, Gingrich, Paul eller Bachmann - Rick Santorum och Jon Huntsman har så här långt bara orkat samla en eller några få procent i opinionsmätningarna.

Michele Bachmann hade många anhängare under våren och sommaren och framstod som en av de klarast lysande stjärnorna på högerflanken. Men hennes popularitet har dalat snabbt och hon kämpar i motvind. Just nu ligger hennes opinionssiffror på under fem procent.

Gamlingen Ron Paul räknar ingen med, men faktum är att han har legat betydligt bättre till i alla mätningar i år jämfört med de tidigare gånger han ställt upp som kandidat. Han pendlar på mellan sju och tio procent.

Newt Gingrich var i princip helt utdömd i våras, efter en närmast katastrofal inledning på kampanjen. Men han har legat i och segar sig sakta upp i mätningarna, för närvarande runt tio procent.

De senaste veckornas raket är utan tvivel Herman Cain, pizzakungen som gått hem i de amerikanska stugorna med sitt avspända sätt och sitt lika tydliga som enkla budskap: 9-9-9. Vilket ska uttydas nio procents bolagsskatt, nio procents inkomsskatt och nio procents moms. Hans opinionssiffror är just nu drygt 15 procent.

Rick Perry, guvernör från Texas, var den tidigare raketen i mätningarna, men mindre lyckade insatser på flera debatter samt problem i vissa sakfrågor, har gjort att han tappat en del i slutet. Ligger för närvarande på strax under 20 procent, efter att ha varit uppe en bra bit ovanför 30 procent i flera mätningar.

Den som alltmer dominerar partiets kamp om kandidaturen är Mitt Romney. Till synes oberörd av Michele Bachmanns tidiga framgångar och av Rick Perrys höga siffror, har han fortsatt på sitt inslagna spår utan att ta till några drastiska eller dramatiska utspel. Vid några tillfällen gick han ut och kritiserade Rick Perry när debatten dem emellan var som hetast, annars har han mest synts välvilligt leende och lyssnande i samband med kandidaternas debatter - alltid varit mån om att titta på den som talar och att svara på kritik i hövlig och sympatisk ton. Han har betonat att de alla har som huvudmål att skapa jobb, minska budgetunderskottet och - framförallt - att tvinga bort Barack Obama från Vita Huset.

Vad Obama tycker om Christies och Palins beslut att inte kandidera vet jag inte. Men jag skulle tro att han är rätt nöjd. I praktiken är det med all sannolikhet bara en enda republikan i det nu slutliga startfältet som har en chans att slå Obama i det kommande presidentvalet; Mitt Romney. Övriga är för extrema i sina åsikter eller för kontroversiella på annat sätt.

Det gör att Barack Obama och hans valgäng i stort sett kan börja fokusera på Mitt Romney redan nu, trots att det är flera månader kvar innan det börjar klarna vem som blir hans utmanare.

3 kommentarer:

Anakronisten sa...

Det finns en sak som kraftigt talar emot Mitt Romney: han är mormon. Provocerar många inom den kristna högern! Att mormonerna härskar i delstaten Utah räcker inte, för mormonerna är ganska få i resten av USA. Jon Huntsman är för övrigt den ende på högerflanken som inte är helt hjärndöd. Han tror t ex inte på Bibelns skapelseberättelse ;-)

Peter sa...

Det är ju rätt intressant att även Huntsman är mormon...

Anakronisten sa...

Eftersom jag känner till mormonerna mycket bra (min faster har varit mormon sedan 1960-talet), så tror jag att Huntsman hade blivit utesluten för länge sedan från mormonerna om han inte varit ättling i direkt nedstigande led efter en av mormonernas tidiga ledare på 1800-talet"!!

Se bara vad som står i Wikipedia: "I was raised a Mormon, Mary Kaye was raised Episcopalian, our kids have gone to Catholic school, I went to a Lutheran school growing up in Los Angeles. I have an adopted daughter from India who has a very distinct Hindu tradition, one that we would celebrate during Diwali. So you kind of bind all this together."[8

Huntsman professes a firm belief in science, rejecting the notion that faith and evolution are mutually exclusive. In response to Rick Perry's creationist world view[citation needed], Huntsman warned that the Republicans should not become the "anti-science" party, and stated:

"To be clear. I believe in evolution and trust scientists on global warming. Call me crazy."

Det med evolutionen bryter på mycket grundläggande sätt med mormonernas tro! //Hälsn, Johnny