måndag 10 oktober 2011

Vad tänker Mona Sahlin nu?

Ja, vad ska man säga om mina gamla klass- och barndomsvän, tillika partordförande för Socialdemokraterna, Håkan Juholt.

Uppenbarligen har han fått ut mer pengar via riksdagens bidrag för dubbelt boende än han varit berättigad till. Och detta har lika uppenbarligen pågått i flera år. Totalt handlar det om mycket pengar; Enligt uppgifter i medierna 160.000 kronor.

Det är rätt mycket mer än vad Mona Sahlin köpte choklad och blöjor för. Hon fick avgå som minister då, men kom så småningom tillbaka och blev partiledare. Och därefter mer eller mindre sparkad efter Socialdemokraternas taskiga resultat i förra valet.

En av dem som gick ut hårdast mot Sahlin efter valet var - Håkan Juholt.

Jag undrar var Mona Sahlin tänker nu.

Hur allvarlig är då Juholts bidragsaffär? Kanske betydligt allvarligare än vad jag trodde inledningsvis. Åtminstone var det tanken som slog mig när jag tidigare i dag fick ett mejl från en kompis som jobbar som journalist här i Washington DC. Rubriken på mejlet var "Oh oh" och han skrev bland annat att det "seems that your classmate is in some hot water". Sedan hade han klippt in en ganska rejäl Reuters-artikel om att en förundersökning nu inletts mot Håkan Juholt.

Ibland är det nyttigt att läsa om något i den svenska ankdammen via internationella medieögon. Det ger en perspektiv.

Jag börjar luta åt att Juholts "affär" inte är något som kommer att blåsa över, snabbt och enkelt. Naturligtvis kommer en del att avgöras om åklagaren faktiskt driver det här till åtal. Läggs förundersökningen ner inom några dagar så kanske Juholt kommer undan med blotta förskräckelsen. Men han och partiet får garanterat ägna rätt mycket tid och energi på att förbättra bilden och ryktet.

Kommer förundersökningen pågå en längre tid så blir det allvarligare för Juholt. Ju längre desto allvarligare.

Och blir det åtal, är det naturligtvis inget annat än en katastrof och sannolikt omöjligt för honom att sitta kvar - oasvett om han blir dömd eller inte.

Hur kommer det sig då att en person som Håkan Juholt, som inte direkt är någon duvunge inom politken, klantar till det så här? Varför är det så himla svårt att hålla sig till regelverket? Borde inte en politiker som Juholt, som tydligt tar ställning för de socialt utsatta i samhället, ha en inbyggd moralisk kompass som leder honom rätt? Hur kan han, medvetet eller omedvetet, bara låta tiotusentals orättfärdiga kronor rulla in på lönekontot?

Jag vet inte.

Men det är utan tvekan illa skött och omdömeslöst. Och det är tragiskt att sådana här saker dyker upp när den politiska diskussionen istället borde handla om sakfrågor och väsentligheter och inte om sådant här.

2 kommentarer:

Jonas Hasting sa...

Jo, det är som du säger, illa skött och omdömmeslöst.
Dock tycker jag att det finns skillnader från den gamla "Sahlin affären".

Håkan J har inte nekat till att det är han som bär hela skulden.
Han erkänner att han inte satt sig in i de regler och förordningar som gäller, och i och med detta skapat den situation som just nu råder.

Sahlin däremot ljög in det längsta och förnekade alla misstag.
Den attityden kostar, det vet vi.

Hurtillvida det kan rädda honom och (S) som parti vet vi inte ännu, men saken är klar, blir det så att han måste avgå och lämna posten öppen för en ny partiledarkandidat så är socialdemokraterna helt ur spel för nästa val.
Det finns ingen tid att hämta upp en sådan förlust igen.

Dessutom kan man ju fråga sig, vem skall ersätta honom?
(S) verkar just nu, som de flesta andra riksdagspartier, ha enorma svårigheter att rekrytera folk med intresse, kunskap och begåvning.

Jag tror han överlever, frågan är om (S) överlever.

Peter sa...

Utan att vara så himla insatt så håller jag nog med dig om det hopplösa för (S) att försöka börja om på nytt, med ännu en partiledare. Så den här affären måste antagligen gå väldigt långt för att partiet ska välja att plocka bort oskarshamnaren från toppen. Men som sagt, blir det åtal så...
Sedan kan man ju resonera kring riksdagens regler för dubbel bosättning och alla bidrag som ska betalas ut i parti (!) och minut. För oss andra skattskyldiga finns ju möjligheten att dra av för dubbel bosättning, men sällan någon särskild ersättning från arbetsgivaren för det. Likaså med alla extra ersättningar som utgår till riksdagsledamöter, förutom själva arvodet: traktamenten, resebidrag, studiebidrag, ersättning för styrelseuppdrag etc. Det känns som om det borde rensas upp lite i den där snårskogen och att reglerna borde bli enklare, rakare och mer transparenta. Höj det allmänna arvodet istället, om det nu är befogat. Men vad vet jag, jag är ju blott en enkel medborgare.